Categorii


Ultimele Articole


Atat de frumoasa

in Lady indragostita

De ce nu mai cred in iubire

in Lady indragostita

Reduta Doamnei

in Filosofie si credinta

Pasi pentru un machiaj perfect

in Centrul Frumusetii

Ingrediente cosmetice de evitat

in Centrul Frumusetii

Itsy Bitsy - radio pentru copii cu parinti isteti www.lookstyle.ro
Arta alegerii unui pahar de vin
Suntem sau nu cunoscatori ai artei vinului, aceasta nu este o scuza pentru servirea lui in pahare nepotrivite continutului.
Forma  paharului de vin poate influienta in multe moduri gustul vinului. O cupa corespunzatoare va pune in evidenta aromele corecte ale vinului, in timp ce o forma nepotrivita ii poate sabota gustul. Expertii stiu ca un vin nu are acelasi gust servit in doua recipiente diferite.

De ce anume trebuie sa tinem seama cand achizitionam si folosim un pahar de vin?

Desi se pot cumpara pahare diferite in functie de tipul de vin, exista si pahare potrivite pentru toate sortimentele. Numitorul comun al acestora este piciorul, care este obligatoriu sa existe, in primul rand ca sa nu trebuiasca sa luati cupa in mana si sa riscati astfel incalzirea vinului, apoi pentru a preveni murdarirea cupei paharului si pentru a putea observa mai bine consistenta si culoarea vinului. Piciorul paharului de vin alb trebuie sa fie lung si suplu in timp ce paharul vinului rosu este mai scurt si poate fi mai gros.

Cupa paharului trebuie sa fie destul de mare pentru o cantitate decenta de vin, dar sa si permita totusi ca vinul sa fie miscat circular. Trebuie sa se ingusteze in partea superioara, pentru a pastra  buchetul si a asigura concentrarea spre nas a aromelor. Raportul dintre aer si vin decide felul in care se elibereaza aromele, cu cat diametrul gurii este mai stramt si contactul cu aerul mai mic, cu atat aromele sunt mai concentrate.

Astfel paharul de vin alb are un bol mai mic decat cel rosu si un diametru mai mic al gurii, el fiind mai putin aromat decat vinul rosu. Aceasta forma nu-i permite sa se incalzeasca usor, vinul alb consumandu-se doar bine racit.

Paharul de vin rosu al are o capacitate dubla, cu deschizatura mult mai mare, el avand nevoie sa stea in contact cu aerul mult mai mult, fiind deja foarte aromat si consumandu-se la temperatura camerei.

Vinul rose, al carui gust aminteste de vinul alb, se serveste in paharul de forma unei lalele care imbina caracteristicile celor doua forme de pahare, de vin alb si rosu. Are dimensiunea celui de vin alb si forma apropiata celui de vin rosu.

Vinul se toarna pana la nivelul diametrului maxim al paharului. Astfel continutul unui pahar de vin rosu va fi de 100-125 ml. pentru ca are bolul mai amplu, iar intr-un pahar de vin alb vom turna doar 75-100 ml, avand un bol mai mic.

Tot de forma paharului si diametrul deschiderii depinde si modul in care vinul patrunde in gura si este simtit de papilele gustative. Astfel, conteaza daca cupa permite vinului sa fie baut cu inghitituri mici sau mari, daca trebuit sa inclini capul pe spate cand bei sau modul in care poti mirosi vinul in timp ce-l sorbi. Nu veti putea sorbi dintr-o inghititura toata sampania dintr-un pahar pentru ca, fiind lung si ingust, vinul curge in fir subtire, trebuie sa incline mult capul pe spate si nasul iti poate intra in pahar.

In sfarsit, paharul trebuie sa fie transparent: fara model, culoare, striatii, pentru a se vedea culoarea vinului, si nu in ultimul rand foarte curat si uscat pentru a nu altera gustul si aromele. Singurele sortimente care necesita pahare special sunt sampania si vinurile spumante. Paharele lor sunt inalte, drepte si subtiri, tocmai pentru a scoate in evident si a retine bulele.

In orice casa respectabila trebuie sa existe tot atatea sortimente de pahare cate vinuri se consuma. Ele trebuie folosite cu grija si schimbate de cate ori se schimba vinul, nu este permis sa se toarne alb dupa rosu sau invers, la fel cum nu este permis sa se foloseasca acelasit tip de pahar, chiar daca curat, pentru culori diferite de vin. Chiar daca vinul este considerat aliment in unele tari, consumul lui este o arta care trebuie respectata.

comenteaza aici                                          scris de echipa SmartLady.ro
 

BERBEC TAUR GEMENI RAC LEU FECIOARA BALANTA SCORPION SAGETATOR CAPRICORN VARSATOR PESTI
Horoscop oferit de www.acvaria.com

Ultimele Comentarii pe Forum

Abonare la Newsletter

Newsletter-ul va fi trimis lunar