Sunteți pregătită să rămâneți însărcinată?

Ați hotărât împreună cu soțul dumneavoastră că este timpul să dați un nume iubirii care vă leagă, vreți un copil. Dar imediat după euforia acestui prim gând trebuie să aveți în vedere și altele, foarte importante pentru viitorul copilului și al vostru.

Trebuie să verificați dacă stilul dumneavoastră de viață nu implică elemente care ar putea afecta viața bebelușului. Chiar dacă organele sale vitale se formează în primele trei luni de sarcină, este deosebit de important terenul pe care se face concepția, organismul mamei.

Care sunt întrebările care necesită un răspuns din partea unei aspirante la titlul de mămică?

-Aveți imunitate față de anumite boli? Se știe că boli precum rubeola, varicela și hepatita B, pot avea efecte nefaste asupra dezvoltării unei sarcini, pentru că trec de bariera placentară și intră în circulația sangvina a fătului, determinând avort spontan, moartea fătului, naștere prematură sau malformații congenitale grave, uneori incompatibile cu viața (afectare oculară și a sistemului auditiv, afectarea sistemului nervos și cardio-respirator, hepatomegalie, etc…).

În cazul în care imunitatea față de aceste boli lipsește (nu ați avut boala în copilărie, în cazul rubeolei și a varicelei), lucru verificabil la analiza sângelui, puteți face un vaccin pentru imunizare. După vaccinare va fi nevoie de o perioada de așteptare de 3 luni până la apariția unei sarcini.

-Fumați, consumați alcool sau droguri? Trebuie să știți că aceste substanțe deteriorează organismul uman, astfel că nu puteți avea o sănătate perfectă în timp ce uzați de ele. Este necesară o detoxifiere înainte de a decide să găzduiți o noua ființă, și, ca orice gazdă bună, trebuie să faceți curățenie. Renunțați la fumat, alcool și droguri acum pentru că, după instalarea sarcinii va fi mai greu să scăpați de aceste obiceiuri. Organismul va fi afectat de modificările hormonale, psihicul va deveni instabil, emotivitatea va crește ca și vulnerabilitatea mamei la modul general, nu vă puteți lupta cu o dependență. Ca să nu mai amintim că aceste substanțe pun în pericol fertilitatea și apoi sarcina și copilul, cu consecințe majore, de nedorit.

De asemenea, conceperea unui copil în timp ce se află o anumită concentrație de alcool în sângele părinților, nu este de dorit deoarece este afectată structura și calitatea ovulului și a spermatozoidului, dând naștere unui ou malformat. Nu este de mirare că “copiii concepuți la beție” nu excelează în ale intelectului, se nasc retardați și au probleme de adaptare, pot suferi de afecțiuni hepatice, renale, vasculare și chiar cerebrale. Nu are importanță dacă este consumată bere sau alcool curat, produsul de concepție va fi afectat într-un fel sau altul. Și cel mai fericit risc este acela a unui avort spontan. 2 din 10 copii concepuți sub influența băuturilor alcoolice vor suferi de întârziere în dezvoltarea mentală.

S-a dovedit că alcoolul, consumat chiar cu moderație în timpul sarcinii poate cauza malformații faciale copiilor și afectează dezvoltarea mentală și fizica a acestora. Ei vor avea greutate mică la naștere, capul mic, ochii afundați in orbite, nas mic și diverse defecte genitale. Aceasta se întâmplă din cauza irigării insuficiente a uterului pe fondul prezenței alcoolului în sânge.

-Aveți o boala cronică, luați vreun tratament medicamentos? Daca aveți o boală cronică, de exemplu diabet, epilepsie, astm bronșic, etc., ar trebui să purtați o discuție cu medicul dumneavoastră înainte de a rămâne însărcinată. S-ar putea să vă schimbe tratamentul deoarece acesta ar putea, fie să afecteze bebelușul, fie să influențeze negativ încercarea de a rămâne însărcinată.

-Luați sau ați luat pilule anticoncepționale? Cel mai bine este să renunțați la pilule cu mult timp înainte de planificarea unei sarcini, oferindu-i corpului timpul necesar pentru a-și reveni la ciclul normal. Așteptați trei menstruații înainte de a rămâne gravidă și în acest timp folosiți prezervativul.

-Vă hrăniți sănătos, aveți o greutate normală? Atât supraponderabilitatea cât și subponderabilitatea femeii influențează în mod negativ fertilitatea și desfășurarea sarcinii. Dieta viitoarei mame are o influență semnificativa asupra tensiunii arteriale din timpul sarcinii, respectiv a riscului de a avea un copil cu o greutate mai mică decât vârsta gestațională în timpul vieții intrauterine, cât și a riscului de naștere prematură. În plus, dieta echilibrată ajută la reglarea hormonilor și veți avea șansa de a rămâne însărcinată mai ușor.

Renunțați la excese de orice fel, nu mâncați prea mult, dar nici nu vă înfometați. Includeți în alimentație cât mai multe fructe și legume, pe care este bine să încercați să le consumați nepreparate termic, dar numai după ce au fost spălate foarte bine (risc de infectare cu paraziți). Renunțați la mezeluri și brânzeturi topite care au un conținut prea mare de sare, și la dulciuri concentrate care conțin prea mult zahăr rafinat și, în general, la alimentele procesate pline de E-uri. Nu consumați carnea gătită insuficient, fripturile “în sânge” pot fi transmițătoare de paraziți (toxoplasme, trichina, etc.) și virusuri (cytomegalovirus), brânza de țară și brânzeturi nepasteurizate (rochefort, brie, feta) și ouă moi (salmonella), inclusiv ouăle din creme și prăjituri. Evitați consumul de crustacee și pește de genul spadă, rechin, somon, macrou- aceștia conțin metilmercur, care este dăunător creșterii creierului și sistemului nervos la copil. Nu vă atingeți de fast-food, acest timp de alimente pot conține listeria (bacteria care provoacă avort sau naștere prematură). Atenție la produsele alimentare cu potențial alergen (alune, căpșuni), ca să nu vi se declanșeze o alergie chiar acum!

Redescoperiți apa, renunțați la sucuri! Cele naturale, nepasteurizate, procurate de la comercianți ori restaurant, pot conține E.coli, iar cele ambalate în cutii frumoase conțin conservanți, coloranți și E-uri. Rețineți: se recomandă consumul de APĂ, nu lichide de orice fel, minim 2-3 litri pe zi.

-Sunteți perfect sănătoasă? Se impune o vizita la medic, consultația preconcepțională vă va ajuta să fiți cât mai sănătoasă posibil înainte de sarcină, organismul trebuie să fie puternic pentru a face față sarcinii și apoi lăuziei. Se impune un examen ginecologic cu echografie abdominală, o analiză a secreției și un examen Papanicolau, dar și o evaluare a stării generale de sănătate (TA, EKG, greutate, analize uzuale, sumar urină și urocultură, examinare a tiroidei). Examenul medical este esențial pentru a putea să vă tratați eventualele afecțiuni și infecții înainte de apariția sarcinii.

Analize de sânge necesare: grup +Rh sanguin, hemoleucogramă completă, V.S.H, glicemie, uree, creatinină, calciu, fier, transaminaze, coagulogramă, markeri virali (AgHBs si Ac HCV), HIV, VDRL, anticorpi pentru parazitoze și viruși (listeria, cytomegalovirus, toxoplasma, rubeolă).

-Vizita la stomatolog. Datorită faptului că în timpul sarcinii dantura dumneavoastră va avea de suferit din cauza epuizării rezervelor de calciu, trebuie să vă asigurași că nu aveți probleme stomatologice. Însărcinată fiind, nu veți putea repara eventualele carii, nu veți putea face anestezii, lucrări de ansamblu sau radiografii, deci toate acestea trebuie rezolvate din timp.

-V-ați expus la raze X? Se poate întâmpla să faceți radiografii și apoi să constatați că sunteți însărcinată, așadar ați fost expusă riscului că fătul să fie format cu deficiențe, să se nască cu retard mental sau să facă cancer în copilărie. Razele X sunt radiații electromagnetice de mare intensitate care pot face distrugeri și modificări ale ADN-ului la nivelul materiei vii. Deși pentru o expunere la radiații în doze de sub 50 miliGray nu s-au detectat efecte asupra fătului și radiografiile care nu includ aria abdominala nu ar avea nici o influență negativă, este bine, totuși, să vă feriți de aceste investigații medicale înainte de conceperea unui copil, riscurile fiind mult prea mari.

-Cunoașteți istoricul familiei dumneavoastră și al partenerului? Unele afecțiuni, cum ar fi hemofilia sau fibroza chistică, dar și afecțiunile psihice, autismul și sindromul Down, sunt ereditare. Dacă dumneavoastră sau partenerul aveți o rudă apropiată cu o boala ereditară, există riscul ca aceasta să se transmită și copilului. Cereți medicului o trimitere către un specialist în consiliere genetică, ce poate stabili gradul de risc la care va expuneți.

-Luați vitamine și acid folic? Acidul folic este una dintre putinele vitamine care previne defectele tubului neural (spina bifida, anencefalia). Tubul neural, din care se formează măduva spinării fătului, se dezvoltă foarte curând după concepție, probabil înainte de a ști că sunteți însărcinată. În absența unei cantități suficiente de acid folic, se poate întâmpla ca tubul neural să nu se închidă complet, ceea ce face ca măduva spinării să rămână expusă, cauzând afecțiunea numită spina bifida.

400 de micrograme de acid folic pe zi înainte cu 3 luni de concepție și 3 luni în timpul sarcinii pot preveni cu până la 70% riscul de a naște un copil cu spina bifida. Alimentele care conțin aceasta vitamină sunt: spanac, broccoli, paste, orez, gălbenuș de ou, cereale, dar, din păcate, alimentația nu poate asigura necesarul minim de acid folic în preconcepție și sarcină.

De asemenea, este indicat să luați un supliment nutritiv cu vitamine prenatale, aceleași cu cele pe care le veți lua pe toată durata sarcinii și în timpul alăptării.

-Sunteți odihnită, aveți un psihic echilibrat, aveți o relație bună cu partenerul de viață? Urmează un drum greu, poate cel mai greu pe care îl veți parcurge vreodată, nu veți reuși dacă nu sunteți sigură că vreți cu adevărat un copil, că aveți lângă dumneavoastră un bărbat care-și dorește copii și care se va descurca cu rolul de tată. Sarcina nu este un eveniment pe care să vi-l permiteți dacă sunteți deprimată și plină de resentimente, dacă nu sunteți împăcată cu eu-ul interior, dacă nu vă simțiți iubită și sprijinită, dacă aveți o sănătate precară, dacă nu vă doriți cu adevărat asta sau daca relația cu partenerul scârție.

Poate că sună descurajant faptul că trebuie să răspundeți la toate acesea, se poate să vă întrebați dacă într-adevăr a sosit momentul să deveniți mamă, dar toate acestea sunt necesare pentru a conștientiza marea responsabilitate la care vă înhămați pentru următorii 18 ani. De dumneavoastră depinde în mare măsură ca bebelușul mult dorit să fie sănătos, să se dezvolte armonios și să pășească cu dreptul în această lume. Eu vă urez succes și la cât mai mulți copii minunați, toți pe care vi-i doriți!

scris de SmartLady