Suntem făcuți din apă, aproape 65% din tot ceea ce reprezentăm noi ca ființe umane este apă. Ne naștem din apă, pe care apoi o pierdem progresiv pe măsura ce înaintăm în vârstă. Așa se explică că un embrion uman este 97% apă, la naștere nou născutul este format din 90% apă, copilul mic conține 80% apă, același copil la vârsta școlară va avea un procent de 70% apă, urmând ca la vârsta adultă să rămână cu doar 60-65% apă, din greutatea corporală.
Procentul de apă mai diferă și în funcție de sex și procentul de grăsime al organismului. Astfel, pentru că femeile au un procent mai ridicat de grăsime (dispuse la nivelul mâinilor, șoldurilor și la nivelul țesutului celular adipos subcutanat) decât bărbații, ele vor avea în medie cu 5% mai puțină apă decât bărbații de aceeași vârstă. Aceasta se datorează faptului că țesutul gras este dotat cu capacitatea de a reține o cantitate foarte mică de apă, fapt ce explica reducerea conținutului hidric al organismului.
Apa reprezinta mediul în care se desfășoară toate reacțiile biologice și chimice din organism, având ca rezultat producerea de căldură și energie, reacții ce susțin metabolismul necesar vieții. Pentru ca aceste reacții să poată avea loc, este necesar ca substanțele să fie dizolvate în apă, altfel nu se pot desface în ioni, iar reacțiile nu pot avea loc.
Dar să vedem care este rolul apei în organismul uman și de ce este esențială pentru o buna funcționare a acestuia.
-intră în compoziția tuturor organelor și le ajută să-și facă funcția. Sângele conține 90% apă, mușchii 75%, creierul 83%, plămânii 86%, rinichii 83%, ochii 95%, oasele 22% apă. Rinichii au nevoie de apă pentru a putea filtra sângele, aparatul digestiv are nevoie de apă pentru digestie, pielea are nevoie de apă pentru a se păstra netedă și sănătoasă, oasele pentru a-și menține elasticitatea și tăria.
-vehiculează prin sânge și limfă oxigenul și elementele nutritive către organe.
-ajută la eliminarea deșeurilor metabolice prin rinichi, lucru imposibil de realizat în lipsa unei cantități de apă pe post de conductor.
-participa la formarea celulelor și la procesul de creștere al organismului.
-ajută la termoreglare menținând constantă temperatura corpului. Când corpul este supraîncălzit (vara sau în puseele de febră), elimină prin transpirație căldura care prisosește, iar iarna, când corpul suferă de frig, se adaptează pentru a ține sângele cald în jurul organelor vitale, făcând ca capilarele să se contracte, pentru a economisi pierderile de apă.
Ce se intamplă în lipsa apei?
–Pierderea de apă declanșează reflexul de sete, asta însemnând că a început deja procesul de deshidratare și organismul suferă. Se poate întâmpla, însă, ca senzația de sete să nu funcționeze, să fie inhibată de anumiți factori, cum ar fi vârsta, dereglările hormonale sau un stil de viață haotic, dar asta nu înseamnă că organismul nu are nevoie de hidratare. În plus, un creier deshidratat și obosit refuză să mai trimită semnalele corespunzătoare de sete. De aceea este nevoie de un consum de apă calculat, la anumite interval de timp, indiferent dacă ne este sete sau nu.
–Afectarea creierului. Cercetătorii britanici au dovedit că deshidratarea cauzează micșorarea dimensiunilor creierului, dar că acesta revine la normal imediat după consumarea a câteva pahare cu apă. Atunci când pierdem apă, este afectata buna funcționare a creierului și a sistemului nervos, ceea ce duce la apariția unor dezechilibre pe care le resimțim ca stări de nervozitate, irascibilitate și anxietate, stare de oboseală, epuizare și incapacitatea de a ne concentra. Pentru că un creier deshidratat nu poate gândi sau procesa informația în mod corect, și astfel scad performantele intelectuale, memoria de scurtă durata fiind alterată la o scădere de numai 2% a apei din corp.
–Plămânii își încetinesc activitatea limitând astfel pierderile de apă prin respirație. Apare dificultatea în a respira, organele nu mai sunt oxigenate corespunzător, funcționând în avarie, apar amețelile și starea generală proastă.
-Apariția constipației și scăderea cantității de urină eliminată. În lipsa apei, fecalele devin uscate și tari, foarte greu de eliminat, manifestându-se prin dureri abdominale și eliberarea toxinelor în sânge. Urina devine prea concentrată, închisă la culoare și limitată cantitativ, traducând afectarea rinichilor, care nu au suficienta apă pentru a elimina deșeurile metabolice. Aceasta urină concentrată favorizează cristalizarea moleculelor de calciu, oxalați și acid uric, adică formarea calculilor renali.
-Uscarea pielii și a mucoaselor. Pielea își pierde elasticitatea și fermitatea, se ridează ușor și se poate descuama. Apare senzația de “gură uscată”, buzele se înroșesc și crapă, saliva devine lipicioasă. Scade presiunea în globii oculari, ochii nu mai pot produce lacrimi, apare senzația de “nisip în ochi”.
-Cefaleea poate apărea datorita scăderii fluxului de oxigen către creier și o irigare insuficientă a acestuia. Deshidratarea ar putea fi și cauza apariției migrenelor. S-a dovedit că cea mai bună abordare a durerilor de cap este să se bea câte un pahar cu apă din 10 în 10 minute, în timpul unei ore.
-Oboseala după servirea mesei. Dacă procesul digestiei începe pe un fond carențial de apă, sângele se îngroașă și, pentru a se hidrata, trage apa din organele vitale (deshidratându-le), pentru a se putea realiza digestia. Așa se explica de ce, după masă, ne simțim obosiți și fără vlagă. Dacă bem un pahar cu apă înainte de masă digestia se va face fără dificultate și ne vom simți plini de energie.
-Când organismul este foarte deshidratat nu mai poate asigura necesarul de apă pentru circulația sângelui, caz în care poate apărea starea de șoc, halucinații, stare care poate culmina cu leșin, coma și chiar deces.
– Apa este viață și în lipsa ei viața încetează. Dacă un organism poate supraviețui fără hrană mai multe săptămâni, fără apă se stinge în 3 zile. Pierderea a mai mult de 15% din apa organismului duce la moartea acestuia. Suntem mai mult de 65% formați din apă, astfel că încetăm din viata dacă procentul de apă se reduce la 50%.
In concluzie, beți apă, alegeți apa în loc de orice alt lichid propus în semn de socializare, de consolare, de înviorare sau de revigorare, pentru că apa este cea mai bună băutură din lume. Celulele umane nu sunt alcătuite din sucuri, ceaiuri, cafea sau bere, ci doar din apă. Apa este cea mai ieftină băutură, este mereu accesibilă, nu îngrașă, nu are efecte adverse, este perfecta…și este vitalș. Alegeți apa înaintea oricărui alt medicament, veți fi uimiți de puterea sa curativă. Este elixirul vieții.
Beți un pahar cu apă înainte de un efort intelectual sau de un examen și veți fi sigur că creierul va lucra cu eficiență maximă. Apa este băutura cu care se recomanda să încheiați și să vă începeți ziua, un pahar cu apă dimineața pe stomacul gol, va ajuta la eliberarea toxinelor acumulate peste noapte, un pahar cu apă înainte de masă va ajuta digestia, va accentua metabolismul și va ajuta ficatul să filtreze mai ușor toxinele. Apa este primul ajutor când aveți vreo durere, emoție sau suferință, apa vindecă și răcorește, dă energie corpului și hrănește spiritul, este răspunsul la mai toate întrebările fără răspuns.