Mai trece dragostea prin stomac?

Nu prea mi-a fost clară niciodată acea vorba din popor care zice că dragostea bărbatului trece prin stomac. Prea des văd prin filme același scenariu cu o ea care gătește pentru el la prima întâlnire.

Îl invită la cină la ea acasă și se trezește dis-de-dimineață, după o noapte în care și-a încins creierii gândindu-se la un meniu special, ceva cu care să-l impresioneze pe alesul ei. Își amintește din povestiri cum a făcut mama ei când l-a cunoscut pe distinsul tată și încearcă s-o imite cum poate mai bine…doar de asta depinde debutul și bunul mers al relației dintre ei.

Și-a pregătit o listă, a fost la supermarket, și iat-o acasă, în bucătărie, încercând să-și dea seama cu ce trebuie să înceapă. Va servi întâi creveți și salata din languste, stridii cu sos de șampanie, va continua cu escalop “Zingara” și ficat de porc “Meuniere”, iar pentru desert, un minunat tort de căpșuni cu frișcă de casă. Ce dacă n-a mai gătit așa ceva în viata ei, doar a văzut la TV cum se face, cât de greu poate sa fie? Și, da, spunea bucătarul că au grad de dificultate sporit, dar ea va urmări bine instrucțiunile și nu contează cât timp îi va lua, că doar este pentru o cauza nobilă, el va fi profund uimit de calitățile ei culinare și în scurt timp va deveni dependent de ea și de bucătaria ei. A văzut ea în filme cum el, satisfăcut și cu o minunată senzație de plenitudine, o lua pe sus înainte de desert, și-o ducea în dormitor să-și savureze victoria.

Și iată că e de trei ore în bucătărie și nu e gata niciun fel, nu și-a imaginat că este atât de greu, e deja obosită și transpirată, cu părul vâlvoi și mirosind a ceapă, sosul a scăzut prea mult, s-au ars stridiile și trebuie s-o ia de la început, și regretă că nu a cumpărat frișcă la tub, pentru că ei pur și simplu nu ii iese.

A aranjat masa cu grija, fără să uite niciun detaliu (s-a inspirat dintr-o carte pentru doamne), cu fața de masa și șervetele roșii, cu flori și lumânări aromate. N-a uitat nici de vinul franțuzesc și muzica-n surdină, într-un semi-întuneric bine calculat. Mai are timp să facă un duș, sa se îmbrace frumos, să se parfumeze și gata, succesul e garantat, cu siguranță va dori sa rămână și peste noapte.

Inima-i bate cu putere, și emoționată peste măsură, deschide ușa Mai întâi își face apariția un buchet enorm cu trandafiri, apoi el, bărbatul visurilor, cel pe care-l iubește în taină de mai bine de un an, dar pe care abia acum și-a făcut curaj să-l invite la o cină.Totul merge ca la carte, fac o conversație plăcută, dar puțin timidă, pentru că niciunul nu vrea sa spună ceva nepotrivit și niciunul nu mai simte mirosul de fum care vine din bucătărie. La sfârșitul mesei el se scuza politicos și fuge la baie. Nu se simte bine, a uitat să-i spună că este alergic la crustacee și că n-a mâncat porc din copilărie pentru că-i crează indigestie și disconfort. Astfel că seara se încheie fără desertul mult așteptat, după o vizită la spital la camera de gardă, și-o noapte de insomnie pe canapeaua de acasă.

A fost o noapte de uitat…pentru amândoi. El n-a mai sunat a doua zi, iar ea a rămas întrebându-se unde și cum a greșit? Și-a dat toată silința, a încercat să fie perfectă și totuși…

Oare n-ar fi fost mai bine să se poarte natural? Ar fi trebuit oare să recunoască că nu-i o bucătăreasă prea bună și să se limiteze la ceea ce știe să prepare? Oare gospodinele bune nu mai au căutare?

Nu! Femeia deșteaptă nu este cea care stă în bucătărie ca să gătească ore în șir și să-și antreneze aptitudinile de cucerit bărbați. Ea simte că singurul lucru pe care trebuie să-l facă pentru început este sa fie o companie plăcută. Și poate că este adevarat că “dragostea trece prin stomac”, dar nimeni nu a spus ca trebuie să muncești ore în șir ca o sclava pentru a-l hrăni. Indiferent ce mănâncă și cine i-a gătit, atâta vreme cât stomacul lui e plin, te va înconjura cu multa dragoste.

Data viitoare când va primi vizita lui îl va aștepta relaxată, îmbrăcată elegant, dar lejer, și îl va invita pe terasă să admire peisajul, în timp ce ea îi va prepara niște delicioase sandvișuri cu somon fume, iar la desert floricele de porumb cu arome, gătite la microunde. Singurul efort pe care îl va face în bucătărie, va fi să găsească farfuriuțe de carton multicolore. Vor putea să bea o bere și să vorbească liniștiți fără a avea grija să-și etaleze doar calitățile, fără să le fie frică să nu facă vreo gafă sau să cadă în penibil. Data viitoare vor fi ei înșiși, fără să încerce să se impresioneze reciproc. Va fi sigură că vizita a fost un succes dacă el va insista să mănânce în oraș data viitoare.

Să pregătești cina pentru bărbatul iubit n-ar trebui sa fie o corvoadă. Dacă o vei face doar la o ocazie specială, atunci când inima iți dictează, când ai inspirație și vrei să-l răsplătești pentru frumosul lui comportament, doar atunci o vei putea face cu dragoste, fără să ți se pară greu și fără să stai cu sufletul la gură în așteptarea aprecierii lui. O astfel de cină ar însemna pentru el o tratație minunată, ar ști că și-a câștigat meritul de a fi tratat regește, ca o răsplată care vine din partea unei femei libere, ci nu una care se culcă la picioarele lui încă de la prima întâlnire.