În zbuciumul vieții cotidiene, din ce în ce mai multe doamne aleg să aspire și să-și construiască o carieră frumoasă, adăugând un plus calității de femeie: mama, soție, gospodină. Dar oricât de mult succes ar avea la locul de muncă, o lady n-ar trebui să-și uite niciodată manierele acasă. Pe lângă sentimentul de putere pe care îl conferă o carieră, este indicat să nu uiți să fii sensibilă, feminină și bine crescută.
Locul de muncă este uneori locul unde ne petrecem mai mult timp decât acasă, așa că nu strică să ne evaluam relațiile cu colegii în vederea îmbunătățirii acestora. Să nu uităm că confortul și uneori succesul personal sunt condiționate de modul în care ne adaptăm unui grup și ne integrăm acestuia, de modul în care comunicăm și ne facem cunoscute opiniile, cererile și nevoile.
1-vorbește frumos! Deși doamnelor nu le este permis în general să vorbească urât, deseori au impresia că, odată intrate în “lumea bărbaților”, au dreptul să renunțe la etichetă. Limbajul vulgar nu a fost și nu va fi niciodată acceptabil în lumea afacerilor. Posibil să-ți treacă neobservat un “la naiba”, dar nicidecum nu-ți face un obicei din asta. Se înțelege că nu ești nici obligată să tolerezi un limbaj nepotrivit partenerilor și colegilor tăi.
2-poartă-te înțelept cu superiorii! Chiar dacă șeful îți zâmbește galeș, ți se adresează cu numele mic și îți dă impresia că te place, asta nu înseamnă că poți renunța la conduita politeții obligatorie sau ca poți considera că aveți o relație de la egal la egal. Poți fii prietenoasă, dar nu e cazul să intri în intimități cu omul de a cărui dispoziție depinde siguranța job-ului tău.
3-controlează-ți emoțiile! Se întâmplă să ajungi la birou după o ceartă cu soțul sau după o vizită la spital, să primești o veste proastă sau să te chinuie o cumplita migrenă. Nu este, însă, un motiv pentru a trânti uși, a te certa cu colegii sau a țipa la femeia de serviciu. Nu lăsa problemele personale și emoțiile să-ți domine bunul simț. Păstrează-ți profesionalismul în orice împrejurare, nu vrei să fii etichetata nici isterică, nici instabilă psihic sau emoțional.
4-nu-ți bârfi colegii! Inevitabil vor exista persoane care nu-ți vor plăcea sau care te vor deranja într-un fel sau altul. Însă nu ceda tentației de a încerca să te faci plăcuta într-un grup comentându-i pe ceilalți, și în niciun caz nu te duce la șefi să raportezi ce ai auzit sau ce nereguli ai constatat în echipa ta. Asta doar dacă nu ești angajată pe post de supraveghetor.
5-nu te plânge de situația ta mizeră, de ratele de la bancă sau banii insuficienți, dar nici nu te lauda cu bunăstarea ta, lasă realizările să vorbească în locul tău. Este inconfortabil pentru ceilalți să-ți asculte plângerile și confesiunile zilnic, fără să le pese sau să aibă vreo legătură cu acestea. Nu încerca să devii populară devenind bufonul, bârfitoarea sau cea mai demnă de compasiune angajată.
6-respectă intimitatea colegilor! Sub nicio formă nu deschide calculatorul, sertarul sau servieta cuiva, nu cotrobăi prin hârtiile de pe birou și nu împrumuta lucruri fără să ceri permisiunea. Chiar dacă ți se pare firesc să împarți consumabilele, este neplăcut să cauți un obiect pe care nu-l mai găsești la locul lui.
7-nu efectua și nu răspunde apelurilor telefonice personale în timpul serviciului, exceptând cazurile de urgență. Șeful ar putea considera că furi din timpul destinat lucrului.
8-nu deranja! Nu da buzna în birouri înainte să ți se răspundă, după ce bați la ușă, nu întrerupe și nu interveni în conversațiile celorlalți decât dacă ți se cere punctul de vedere, nu vorbi prea tare la telefon și nu deranja colegii care vorbesc la telefon, chiar dacă ai de comunicat ceva în interes de serviciu. Poți face asta scriind un bilețel pe care îl lași pe birou.
9-nu mânca la birou și nu mesteca gumă! Oricât de natural este actul servirii mesei, este neplăcut pentru colegi să asiste la deschiderea “sufertașului” sau a cutiei de conserve. Dacă nu există prevăzut un loc de servire a mesei și dacă nu ai o pauză suficientă pentru a manca la o cantină, încearcă să mănânci un sandviș care să nu conțină mezeluri mirositoare, fructe sau biscuiți. Evită să așezi masa pe birou, să scoți cuțitul și furculița din geantă sau să faci conversație în timpul mesei. Nu ești la un picnic.
10-adoptă o ținută decentă! Vestimentația se alege în funcție de locul de muncă, fără a ieși din tiparul clasic, nu se admit culorile țipătoare, rochia prea scurtă, prea decoltată sau prea strâmtă. Alege o ținută adecvată situațiilor și sarcinilor pe care le ai de îndeplinit, potrivită cu locul ședințelor, al întâlnirilor de afaceri sau al cinelor oficiale. Machiajul, coafura și unghiile, de asemenea, trebuie să fie impecabile.
11- și nu în ultimul rând, o doamnă ar trebui să-și facă propriul set de reguli referitoare la relațiile pe care le are cu colegii, având grijă să-și stabilească granițe care separă viața personală de cea profesională.