Patruzeci

La 10 ani visai să devii o femeie frumoasă, la 20 te credeai invincibilă, la 30 te simțeai deja împlinită. Dar imaginația ta n-a reușit nicicând să meargă mai departe, pentru că părea de neconceput că vei împlini și 40. Îți priveai mama, colegele și prietenele mai mari, și le vedeai trecute, dacă nu chiar bătrâne, și te încerca un sentiment de compasiune față de tinerețea lor pierdută. Scuipai în sân gândind că tu mai ai o veșnicie până să ajungi așa.

Ai considerat primul rid un incident izolat și nu ți-a venit să crezi că-ți începe a albi părul sau că-și mai pierde din volum, că pielea parcă nu mai este așa de netedă, că începi să-ți pierzi răbdarea sau că te chinuie indispozițiile și chiar depresiile mai des decât de obicei. Nu știi când ai început să obosești la dans sau când literele și-au propus să se amestece pe carte ca să nu le mai poți aduna decât cu ochelari de aproape. Ți-ai văzut copiii crescând și te-ai mândrit cu ei, dar n-ai realizat că ai crescut și tu. Ai alungat aceste gânduri până în ziua când cineva ți-a strigat în urechi: „surprise!!!!” Iar orologiul a bătut de patruzeci de ori, 40 de ani, fără să fi apucat măcar să te pregătești vreun pic pentru asta.

Te privești în oglindă și te simți azi ca și ieri, dar faptul că nu vezi modificări majore nu te liniștește deloc. Ai auzit de criza acestei vârste, dar de unde timp să asculți tânguielile suratelor care au trecut prin ea, când tu mai aveai o viață înainte? Ți-ai dori acum să-ți fi amintit măcar un detaliu despre schimbările pe care le au de trăit femeile la această vârstă…

 Unul după altul gândurile încep să se adune într-o retrospectivă inevitabilă. Dacă la 30 de ani erai centrată pe carieră, acum prioritățile cotesc înspre sensul vieții. Ce-ai realizat? Cine ești? Cum ai trăit? Ești împlinită? Ce regreți? Ești împăcată cu alegerile tale? Există ceva ce-ți dorești să repari? Iar dacă nu te mulțumesc răspunsurile la aceste întrebări, oare mai ai timp, mai ai șanse, mai ai putere să trăiești astfel încât să fii mulțumită și mândră de viața ta?

Vârsta de 40 de ani oferă o anumită prestanță unei femei, care cu această ocazie poate deveni o doamnă desăvârșită sau se poate transforma într-o bătrână,  dacă nu are destulă grijă de ea. Nu te ascunde sub plapumă, nu-ți smulge părul din cap și nu deveni disperată să arăți mai tânără. Ar fi o greșeală să-ți scurtezi fusta și să-ți lărgești decolteul, să-ți pui ruj portocaliu și să slăbești 20 de kilo ca să încapi în blugii din liceu. Nu te poza goală și nu-ți afișa calitățile pe siteurile de socializare, nu blufa în “open mind” dacă nu te simți chiar așa și nu flirta cu orice amator de senzații tari, dacă nu vrei să fi considerată “ la promoție” și tratată în consecință.

Privește-te, analizează-te! Nu mai ești o fetiță, nu mai ești adolescentă, nu mai ești așa de tânără, ești pe cale să devii o doamnă veritabilă. Cei din jurul tău și apropiați ție au de acum alte așteptări de la tine, iar tu ai alt statut, unul pe care stă în puterea ta să-l faci să fie superior. Ai deja experiență în ale vieții, nu mai ești în pârg, ci coaptă bine, iar asta vine la pachet cu o mulțime de responsabilități. Ai ajuns la vârsta schimbărilor, dar acestea este important să nu fie numai fizice, ci mai ales mentale. Asta înseamnă că nu-ți mai permiți anumite frivolități, că impui mai mult respect, că ești mai înțeleaptă, că-ți poți rearanjeza mai bine prioritățile pe lista lor, fără să fii neapărat tu în top.

Fii demnă! Fii frumoasă în toate formele în care poți fi. Acceptă-ți vârsta și acceptă-te pe tine așa cum ești acum! Nu mai ai voie să te comporți în moduri care n-ar face cinste vârstei și calității tale de femeie, educația ta este completă, de acum ești un model pentru tinerele care își doresc să ajungă ca tine.

Și nu uita să te iubești, dar să înveți să și oferi iubire…Nu mai ai timp să aștepți să fii doar iubită!