Ce faci când afli că te înșală

Poate că ai o căsnicie reușită și nu ți-a trecut prin cap vreodată că partenerul te va înșela. Scuipi în sân și-ți faci cruce când afli despre un caz de adulter, și trăiești cu speranța că așa ceva nu ți se poate întâmpla tocmai ție. Ți-ai luat măsuri de precauție, te îngrijești, ești mereu frumoasă și provocatoare, și îi oferi exact atâta sex cât își dorește, dar într-o zi afli că te înșală. Ce faci?

Chiar dacă nu te recunoști în scenariul de mai sus, te rog, totuși, să citești, o astfel de veste cade ca un fulger asupra căsniciei provocând pagube dezastruoase asupra soților și asupra celor implicați (copii, rude și chiar prieteni). Trebuie să ai planul făcut și lecțiile învățate, trebuie să știi exact cum să primești vestea, cum să acționezi și să reacționezi. E bine să te gândești din timp dacă ești dispusă să lupți pentru căsnicia ta și dacă merită să faci acest lucru, sau dacă îi arunci geamantanul pe geam, după ce ai schimbat yala ușii de la intrare. Păstrează-ți luciditatea și pune-ți gândurile și prioritățile în ordine, pentru ca dezastrul să nu te ia pe nepregătite.

Pot exista trei situații:
1- îl părăsești, pentru că nu poți trece peste asta.
2- te părăsește el, pentru cealaltă femeie.
3- vă iubiți și mai vreți o șansă împreună.

Dacă alegeți ultima variantă, iată câțiva pași pe drumul reconcilierii

-nu lua decizii pripite. Este dreptul tău să te simți trădată, cu mândria rănită și încrederea de sine redusă la zero. Este normal chiar să cochetezi cu ideea răzbunării, să-ți dorești să-l faci să sufere și, eventual, să-i plătești cu aceeași monedă. Nu este o soluție să te arunci în brațele primului venit doar ca să-i arăți că și tu poți, că și tu ești atrăgătoare și ai succes la bărbați sau că te poți descurca și fără el. Faptul că vei deveni și tu adulterină nu-ți va reda stima de sine.

Îl poți lasă să doarmă pe preș vreo două nopți, dar dacă ai decis că-l vrei înapoi și că vrei să lupți pentru el, nu-l alunga de tot, nu-l împinge în brațele celeilalte, care-l va primi triumfătoare. În plus, dacă nu locuiți împreună, va fi extrem de greu să stabiliți o cale de comunicare și nu vei mai afla niciodată răspunsul unor grămezi de întrebări.

Acordă-ți timpul necesar pentru a te hotărâ ce vrei să faci cu el, îl mai iubești sau nu? El te mai iubește? Îl poți ierta? Poți trăi cu asta? Merită să lupți, ai pentru cine? Dacă răspunsul la aceste întrebări este pozitiv, treci la etapa numărul 2:

-comunicarea cu partenerul. Du copiii la bunici și stabilește un loc intim în care să nu fiți deranjați sau întrerupți. Trebuie să-ți stăpânești furia și să încerci să vorbești cu el cât mai deschis. Exprimă-ți cele mai sincere și profunde sentimente, arată-i cât ești de dezamăgită și cât de mult te-a rănit, întreabă-l și cere lămuriri asupra situației. Ai dreptul să știi tot: cine este, cum a început, de când durează, de ce? Păstrează-ți calmul și demnitatea, nu țipa, nu face o scenă, nu te lua cu mâinile de păr; nu vrei ca ultima lui imagine despre tine să fie cea a unei femei isterice.

Este posibil ca atunci când este deconspirat, partenerul să devină brusc conștient de ceea ce pierde și să aibă o imagine clară asupra răului pe care îl produce persoanelor iubite. Poate fi cuprins de remușcări profunde, regrete și vinovăție, care să-l conducă la ideea că nu este pregătit să-și piardă familia, fiind dispus să facă orice sacrificiu pentru a-și răscumpăra greșelile și s-o luați de la început, în cazul în care îl vei ierta. În acest caz mai există o șansă pentru căsnicia voastră și numai tu ești în măsură să decizi dacă i-o acorzi sau nu.

păstrează secretul. Ești furioasă și îți vine să-l omori, pe bună dreptate. Îți vine să strigi în gura mare cât este de nenorocit că ți-a făcut asta ție și familiei voastre, să-l arăți în fața lumii pe adulterin și să arunci cu pietre în el. Poate că te-ai simți mai bine dacă ai face asta, poate te-ai simți consolată dacă i-ai spune mamei lui (pe care oricum n-o suporți) și răzbunată dacă l-ai face de rușine în fața prietenilor și colegilor de serviciu, poate te-ai simți alinată dacă ai plânge în brațele celei mai bune prietene.

Dar toate acestea nu-ți vor folosi la nimic, ba din contră, ar putea face mai mult rău căsniciei voastre, putând duce la distrugerea ultimei șanse de a mai salva ceva din ea. Mai rău, ai putea să te lași influențată de atitudinea celorlalți și nu-ți vei mai da seama dacă îți dorești cu adevarat să-l ierți sau vrei să se sfârșească totul. Nu ai nevoie de cineva care sa te încurajeze să divorțezi pentru a dovedi că ai demnitate de femeie, nici nu vrei să iei o decizie greșita de teama de nu fi blamată de cercul de cunoscuți.

-faceți o vizită la un consilier matrimonial. Dacă hotărâți împreună să încercați să vă reparați căsnicia, vă va ajuta enorm sfatul și sprijinul unui specialist. Aceasta își va da seama imediat dacă partenerul își regretă sincer fapta sau vrea doar să scape nepedepsit pentru a-și putea continua în liniște escapadele amoroase. De asemenea, veți putea repera problemele de cuplu și nemulțumirile individuale, care au dus într-un fel sau altul, la producerea rupturii și veți găsi împreună metodele de reconciliere a relațiilor. În plus, te va ajuta pe tine să treci peste asta, să-l ierți și să-l reprimești pe trădător în sânul familiei.

-fii răbdătoare și optimistă. Amintește-și că-l iubeai înainte să te înșele, concentrează-te asupra calităților lui și asupra relației voastre. Oricât te-ar durea, nu este timpul să te izolezi sau să-ți plângi de milă. Dacă-ți dorești căsnicia asta, trebuie să lupți pentru ea, trebuie să luptați împreună, să reclădiți cu răbdare tot ce s-a surpat în momentul de rătăcire al partenerului tău. Iar el, dacă este cinstit și sincer în dorința de a reface relația, îți va dovedi că există în continuare iubire pe care s-o împărtășiți și îți va înțelege sentimentele și îngrijorările. Motivat de iubirea ce ți-o poartă, va reuși, în final, să șteargă urmele profundei suferințe la care te-a expus.

-fă-i un examen medical. Dacă reușești să-l ierți și să treci pentru pragul psihologic al trădării, trebuie să te pregătești să-l primești înapoi în patul tău. Dar înainte de aceasta, trimite-l la clinică pentru un examen medical, nu poți risca să primești o eventuală moștenire cu transmitere sexuală. Recoltează-i sânge pentru hepatite, HIV și secreții pentru alte BTS-uri (boli cu transmitere sexuală). Folosește prezervativul pe o perioadă de cel puțin 6 luni, când toate rezultatele devin concludente.

Și nu uita “greșeala este omenească, iertarea este dumnezeiască.”