Shopping inteligent în timp de criză financiară

Se spune că shoppingul are efecte terapeutice, că te scoate din depresie, te face să uiți că te-a părăsit iubitul sau că nu-ți merge bine la serviciu, îți dă șansa să te pui în valoare cu ajutorul hainelor și-ți crește stima de sine. Nu știu cât o fi de adevărată aceasta teorie, însă pe unii îi deprimă teribil să constate un portofel răvășit la sfârșitul unei asemenea ședințe de “terapie”.

Dar, pentru că niște lady adevărate trebuie să arate impecabil în orice împrejurare și cu vestimentația cât de cât actualizată, uneori este inevitabilă o vizită la Mall. Haideți să vedem cum ne putem îmbogăți garderoba profitând de relaxarea proverbială și evitând să ciufulim foarte tare bugetul familiei.

-Fă-ți o lista de cumpărături. Înainte de a pleca de acasă aruncă o privire în șifonier, vezi ce-ți lipsește și ce trebuie să cumperi, memorează formele și culorile hainelor tale pentru a fi sigură că vei cumpăra articole pe care să le poți asorta cu cele deja existente.

-Nu cumpăra în afara sezonului de reduceri. Aceleași haine mult râvnite, dar cu prețuri exorbitante, le vei găsi la reducere de cel putin 50% în timpul perioadelor de solduri. Nu vrei să te enervezi văzând aceeași rochie la jumătate de preț peste o lună.

-Nu face cumpărături în grabă. Asigură-te că dispui de timp suficient pentru a vizita magazinele dorite, altfel, vei alerga contra-cronometru de la unul la altul, fără a avea timp să te gândești prea bine ce îți trebuie și ce nu, dacă îți place sau nu modelul sau dacă te avantajează croiala. Vei fi tentată să cumperi mai mult și mai neinspirat.

-Nu cumpăra prea multe din primul magazin în care intri. Mai indicat este să testezi puțin oferta, să compari prețurile și să te asiguri că ai cumpărat cele mai frumoase haine, la cele mai mici prețuri.

-Caută raionul de solduri. Desigur că acesta nu se află chiar la intrarea în magazin, strategia de marketing impune să străbați tot magazinul pentru ca, între timp, să ți se lipească de mână multe articole minunate, dar la preț întreg. Evită să te deplasezi în partea dreapta a magazinului, în această zonă se află, de obicei, cele mai scumpe produse, produsele reduse le vei găsi în cel mai îndepărtat colț al magazinului sau oarecum ascuns privirii. Nu te speria de haosul din coșul de reduceri, intenționat sunt mototolite, ca să nu te atragă, să te facă să renunti și să te îndrepți spre o zonă mai scumpă.

-Atenție la amplasarea pe rafturi. Obiectele care se doresc a fi promovate și vândute mai repede vor fi poziționate la nivelul ochilor, astfel încât să nu fi nevoită să te apleci sau să ridici capul prea mult. Ele nu sunt întotdeauna cele mai avantajoase achiziții. Explorează cu răbdare întreaga gamă înainte de a te hotărî ce cumperi.

-Nu cumpăra doar pentru că este ieftin. Întrebă-te mai întâi dacă îți sunt necesare. Nu te lăsa păcălită de ofertele 2 în 1, vei ajunge să cumperi lucruri care nu corespund stilului tău și pe care nu le vei îmbrăca niciodată.

-Nu cumpăra măsuri mai mari sau mai mici decât porți. Dacă te gândești că un pantalon cu două numere mai mic te va impulsiona să slăbești, s-ar putea să te înșeli. Este mult mai plăcut să observi cum îți rămân hainele largi decât să te gâtui în haine strâmte în timp ce ții regim de slăbit. Oferă-ți acest premiu la sfârșitul dietei, nu la început sau în loc de. Nu-ți cumpăra haine largi pentru că ești însărcinată în lună mică sau pentru că îți propui să devii. Încă nu știi în ce fel ți se va modifica aspectul fizic până la sfârșitul sarcinii. Mai așteaptă.

-Nu pleca la shopping dacă ești deprimată decât dacă bugetul îți permite.
Fii sigură că vei cumpăra mult și prost fără să-ți pese de preț, crezând că asta te va face să te simți mai bine. Desigur că meriți tot ce este mai bun, dar posibil să te simți vinovată dacă vei rămâne fără un ban până la următorul salariu. Rezistă tentației de a-ți cumpăra haine prea sexi, dacă nu corespund stilului tău, probabil că nu vei avea niciodată curajul sau ocazia să le porți.

-Ai grijă cine te însoțește. Este foarte plăcut să faci shopping cu prietenele, dar trebuie să fii pregătită să cheltui mai mult. În plus, s-ar putea să te lași influențată și să te alegi cu obiecte vestimentare nepotrivite gustului tău sau să fii tentată să încerci stiluri noi doar din solidaritate. Sau să te simți nevoită să cumperi ceva, orice, deși nu te-a impresionat nimic în mod deosebit, doar pentru a nu face notă discordantă cu grupul.

-Lasă cardul acasă. Mai bine îți stabilești un buget fix pe care să nu-l poți depăși. Plătește cash, impactul numărării banilor este mai mare decât la plata cu cardul, te va face conștientă că banii se duc.

-Nu uita de pauza de cafea. Toate Mall-urile sunt dotate cu restaurante, nu întâmplător, ci pentru ca tu să-ți poți împrospăta forțele și să reziști la maraton. Hotărăște-te de acasă dacă aloci bani pentru o gustare, în caz contrar, nu pleca flămânda la cumpărături. Și ia-ți o sticlă mică cu apă în poșetă, la Mall costă de trei ori mai scump.

scris de SmartLady