Socializarea între copii

Rolul și impactul relațiilor sociale ale celor mici cu copii de aceeași vârstă este foarte important. Este un lucru dovedit că în toate culturile copiii petrec mult timp în compania altor copii, iar de la o vârstă destul de timpurie ajung să o prefere companiei adulților.

În general relația părinte-copil este de sus în jos, de la mare la mic. Aici adultul controlează și oferă ajutor, iar copilul se supune și primește ajutorul. În schimb, legăturile cu covârstnicii sunt de la egal la egal, fiind bazate pe abilități similare: au aceeași statură, același limbaj, privesc viața cu aceeași ochi, ei cooperează și se completează reciproc: un copil se ascunde, celălalt îl caută, unul aruncă mingea, celălalt o prinde, un copil inițiază un joc, celălalt devine participant. Tocmai din specificul acestei legături de egalitate, reciprocitate și aceeași putere socială decurg avantajele dezvoltării psihosociale ale copilului.

Beneficiile relațiilor cu copii de aceeași vârstă sunt atât de natură socială cât și intelectuală. Una din sarcinile de bază ale copilăriei este stabilirea unui bun simț al identității (găsirea răspunsului la întrebarea ”Cine sunt eu?”), iar relațiile inițial cu părinții și ulterior cu alți copii, contribuie la cristalizarea lui. Grupul îi permite copilului să adopte orice rol social: de la lider la clovn, de la agresor la victima sau binefăcător, împăciuitor sau simplu membru. Tot aici se învață norme și reguli la care, dacă vrei să devii membru sau să te menții în grup, trebuie să negociezi sau să te conformezi: cum să te îmbraci, cum să-ți faci frizura, ce muzică să asculți, ce glume să spui, ce opinii să ai despre anumite lucruri.

La o prima lectură, cultura grupului pare neînsemnată dar ea poate afecta semnificativ felul în care copilul ajunge să gândească despre sine și despre alții. Deci, să nu ne mai mire faptul că în copilărie prietenia contează atât de mult și este și cea mai sinceră. Copiii au nevoie unii de alții. Încurajați interesul copilului pentru alți copii chiar dacă la început e vorba doar de niște priviri prelungi, atingeri periculoase sau schimb de jucării! Este important să încurajați copiii să se amestece cu ceilalți copii, să se integreze în grupuri, să fie prietenoși și generoși. Copiii care învață aceste lucruri de mici vor deveni adulți plăcuți și sociabili, care nu vor avea probleme de comunicare.

Referitor la al doilea „profit”, cel intelectual, încercați să confruntați doi copii având aceleași cunoștințe, cu o problemă: să demonteze o jucărie, să creeze un joc folosind doar materiale naturale (frunze, pietre, bețe, etc.). Cel mai probabil ei vor ajunge la o soluție, chiar dacă la început, niciunul nu ar fi fost capabil să o rezolve independent. Care ar fi explicația? Confruntarea sau schimbul de idei, cooperarea și lucrul în echipă generează viziuni noi, dar promovează și învățarea la nivel individual.

Așadar, în compania altor copii, copiii noștri au ocazia să învețe ceea ce nu poate deprinde în compania noastră ca părinți: abilitățile de negociere și rezolvare a conflictelor, competiția, conformismul, cooperarea, acceptarea unui refuz, adaptarea la o situație, la o agresiune sau ostilitate, calitatea de lider și multe altele. Aceste experiențe îi vor ajuta să se adaptate mai ușor traiului într-o comunitate și în societate, le vor face viața mai ușoară.

scris de Alexandra Damian, pedagog