Interviul este cea mai importanta etapă în obținerea unui loc de muncă. Pentru vă crește șansele de succes este important să țineți cont de câteva aspecte. În general angajatorul își face o impresie despre candidat încă din primele minute ale întâlnirii. Așadar, trebuie să aveți grijă de modul cum vă afișați și ce impresie îi lăsați.
Atenție la stilul vestimentar pe care îl adoptați! Pentru ca look-ul dumneavoastră să fie potrivit pentru job și companie este necesar sa vă informați despre politica, cultura și obiceiurile companiei. Trebuie să încercați să arătați cât mai bine fără a depăși, însă, granițele eleganței și a sobrietății. Asigurați-vă că hainele sunt în perfecta stare, curate și călcate, că manichiura este impecabilă și pantofii bine lustruiți. Nu exagerați cu parfumul, posibil ca interlocutorul să fie alergic sau să nu aibă aceleași gusturi olfactive la dumneavoastră.
Pregătiți-vă mapa de prezentare! Adunați toate materialele importante pentru interviu: C.V.-ul, scrisoarea de intenție, scrisori de recomandare, portofoliul, acolo unde este cazul.
Aflați din timp numele și funcția celui ce vă va intervieva și câteva informații despre companie. Este util să aveți la îndemână o hartă a zonei pentru a găsi adresa mai ușor, actele personale și bani de taxi.
Punctualitatea este obligatorie! Cu siguranță aveți stabilită o oră pentru întâlnire, așa că trebuie să o respectați cu sfințenie pentru a respecta timpul angajatorului. Nu aveți nicio scuză, nici măcar pentru un minut de întârziere, așa că nu veți putea invoca traficul aglomerat sau lipsa locurilor de parcare. Nu este de dorit sa începeți acest interviu cu stângul.
Atitudinea este totul! Trebuie sa fiți optimistă și să credeți în șansele dumneavoastră de reușită. Chiar dacă viața vă depinde de acest job, nu vă arătați disperată, acest lucru va lăsa impresia de superficialitate. Încercați să păreți relaxată, nu este indicat nici să abordați o atitudine prea sobră, dar nici sa radiați de fericire. Încercați să mențineți contactul vizual cu interlocutorul și fiți atentă la limbajul non-verbal. Decât să stați cu brațele încrucișate mai bine așezați-le pe genunchi, nu vă jucați cu pixul, cu degetele sau cu șuvițele de păr. Încercați să vă temperați emoțiile, să păreți relaxată și naturală. Zâmbiți!
Respectați regulile de politețe! Vă ridicați când intră angajatorul și vă așezați numai după ce ați fost invitată. Nu începeți să vorbiți, așteptați să vi se pună întrebări, pe care le ascultați cu atenție pentru a nu fi nevoie să cereți să vi se repete întrebarea. Nu întrerupeți interlocutorul și încercați să ascultați în mod activ. Puteți accepta să fiți servit cu o cafea sau un pahar cu apă, dar în niciun caz nu întrebați dacă vă este permis să fumați.
Puneți-vă în valoare! Veți avea de susținut o prezentare a propriei persoane, și pentru a nu fi luată prin surprindere este bine să aveți câteva răspunsuri pregătite. Analizați ceea ce stiți să faceți și la ce nivel și cum ați fi dispusă să vă îmbunătățiți pregătirea.
Când vi se dă ocazia să vorbiți, faceți-o clar și concis. Exprimați-vă așteptările, prioritățile și dorințele fără să dați de înțeles că ați accepta orice job, și în niciun caz nu argumentați dorința de a obține job-ul respectiv cu texte de genul: “ am o familie grea”, “am nevoie de bani, fac orice”. Aceste argumente nu-l vor convinge pe angajator, ba chiar veți face o impresie foarte proastă.
Răspundeți la întrebări! Nu este cazul să recitați răspunsuri pregătite anterior, însă este bine să fiți pregătite pentru următoarele întrebări:
De ce ați ales acest post?
Ce știți despre aceasta companie?
De ce ați plecat de la ultimul loc de muncă?
Cum v-ați descurca într-o situație tensionată, care vă este toleranța la stress?
Ce așteptări aveți de la acest job?
Preferați să lucrați în echipă sau vă place să vă descurcați pe cont propriu?
Salariul. Angajatorul are obligația să vă comunice care va fi nivelul de salarizare. Dacă acesta întârzie în abordarea subiectului, trebuie să așteptați răbdătoare fără a vă grăbi să puneți dumneavoastră întrebarea. De obicei momentul oportun pentru acest subiect este la sfârșitul interviului. Încercați să vorbiți despre asta pe un ton natural, fără a arata că este aspectul care vă interesează cel mai mult. Dacă vi se oferă un salariu prea mic nu vă jenați să o spuneți, în fond totul se negociază. Nu va obligă nimeni să acceptați mai puțin decât meritați. Succes!