Oare amantele știu?

Mă pun în situația unei soții bântuite de teama de a nu fi înșelată. Îmi imaginez că la un moment dat, viața ar putea să mă surprindă cu mai puțină preocupare pentru aspectul fizic, mai puțin binevoitoare și zâmbitoare, mai puțin dornică de brațele soțului. Poate că indiferent care ar fi motivul pentru care aș ajunge într-una din aceste situații (o boală, o supărare, o depresie sau o nouă carieră), soțul meu s-ar putea simți îndreptățit să caute fericirea în altă parte. Nah, că doar nu-l pot condamna la o viață tristă alături de mine, dacă inima lui ar fi mai încântată să bată cu putere la unison cu oricine, numai să bată altfel decât cu mine.

Sumbră perspectivă dacă realizezi că viața de soție nu e colorată-n roz, că n-ai tot timpul nici chef și nici putere să porți tocuri înalte, că n-ai destui bani ca să fii fidelă saloanelor de înfrumusețare, sau că nu ești de-a pururi pregătită pentru o partidă nebunească de sex.

Sau poate că ești pregătită și faci eforturi mari să-ți termini la timp toate treburile casnice, după ce te-ai întors deja obosită de la serviciu, ca să nu te surprindă soțul îngenuncheată pe podele sau spălând copiii la fund, iar mirosul de tocăniță să îmbie doar din farfurie, nu să se simtă în toată casă, sau, mai rău, să-ți rămână prin păr sau pe haine. Poate că reușești să-ți menții silueta postind mai des decât ți-ai dori și epuizându-te alergând prin parcuri, ca să-ți menții tonusul și fesele tari, și încerci să-l aștepți și primești întotdeauna cu un zâmbet, chiar dacă singurul lucru care ți-ar face bine ar fi un somn bun de câteva ceasuri, nederanjată de copii.

Dar dacă așteptându-l, ai adormit pe canapea și când te trezești realizezi că este aproape dimineață și el n-a venit? Ți-ar trece pin cap că n-are ce face la birou atât de târziu în noapte sau că singura lui reținere de a veni acasă, ar fi blondă și-ar purta tocuri cui? Ai avea putere să-l scuzi în fața copiilor și să-i acoperi lipsa, știind că mirosul cămășii lui nu este același cu al balsamului tău de rufe și că periuța de dinți din torpedou nu-și justifică existența acolo? Te-ai putea minți că nu contează de unde vine, mai important fiind că ajunge întotdeauna acasă, chiar dacă ratează cina în familie, iar uneori chiar și micul dejun?

Desigur, nu-i ușor să fii femeie, iar să fii soție este cu atât mai greu, căci viața de familie este măsurabilă atât în satisfacții, cât și în sacrificii, și pentru că toate acestea le știam când am semnat contractul de căsătorie se cuvine să-l respectăm și să mergem mai departe…

Și totuși mă întreb, oare amantele înțeleg cât este de greu să fii soție?