Chimia în regimurile alimentare

Procesele extrem de complicate prin care sunt metabolizate alimentele nu sunt încă perfect cunoscute, nici măcar de către oamenii de știința. Totuși, pentru a-și face o idee, o descriere elementară a procesului, ar putea să prezinte interes pentru adepții regimului Scarsdale.

Nimeni nu pretinde că poate să facă miracole în materie de cure de slăbire cu ajutorul unei alchimii magice, dar o combinație de alimente studiată cu grijă, poate accelera procesul de ardere a grăsimilor în organismul uman, ceea ce înseamnă o scădere în greutate.

Regimul Scarsdale oferă tocmai această combinație de alimente și, accelerând metabolizarea grăsimilor, face posibilă pierderea pe zi, în medie, a o jumătate de kilogram sau chiar mai mult.

Două cuvinte, metabolismul și cetonele sunt esențiale pentru scăderea în greutate, într-un regim bun.

Se întâmplă uneori, mai ales atunci când imperativele curei sunt respectate întocmai, ca organismul să ardă mai multe grăsimi decât o face de obicei. Atunci când se întâmplă acest lucru, organismul dumneavoastră produce un excedent de corpi cetonici.

Se vorbește despre corpii cetonici ca fiind reziduuri de grăsimi parțial arse (sau metabolizate). Dacă nu absorbiți suficiente grăsimi sau hidrați de carbon, corpul dumneavoastră ia din grăsimea pe care a depozitat-o în țesuturile adipoase, pentru a-și asigura nevoile în materie de energie. Dar corpul dumneavoastră nu poate să epuizeze în întregime grăsimea pe care se străduiește să o metabolizeze în celule; reziduurile acestui proces, cenușa, adică grăsimile arse parțial, sunt numite corpi cetonici. Dacă produceți corpi cetonici înseamnă că organismul este pe cale să ardă grăsimea într-un ritm intens, deci vă bucurați de o metabolizare rapidă a grăsimilor.

Exact acesta este lucrul pe care îl urmărește regimul: folosirea depozitelor de grăsime pentru calorii și energie. Eliminarea excedentelor de grăsime depuse în anumite părți ale corpului face parte integrantă dintr-un proces de slăbire eficace. Corpul uman deține o mașinărie de ardere a grăsimilor nedorite.

Una dintre proprietățile corpilor cetonici constă în faptul că au o acțiune de reducere a poftei de mâncare, ceea ce, facilitând slăbirea, face cura mai puțin dificil de ținut și suprimă nevoia de a lua, eventual, pastile care să taie pofta de mâncare. Corpii cetonici se elimină prin urină. Acest efect diuretic este extrem de util, căci asigură o curățire în cursul accelerării procesului de ardere a grăsimilor.

Alimentele pe care le permite regimul procură organismului ceea ce s-a dovedit a fi o combinație fericită de proteine, grăsimi și hidrați de carbon. Combinația de alimente pe care regimul va permite să o absorbiți în fiecare zi, accelerează producerea de corpi cetonici, dar nu la un nivel care ar putea fi periculos pentru un organism sănătos.

Cetonemiile provocate de cura de slăbire Scarsdale nu ating niciodată un nivel periculos, cu excepția cazurilor următoare: diabet grav și necontrolat, ultimele trei luni de sarcină și alcoolism. La alcoolici, poate fi ușor stopată cu glucoză și cu insulină, dar oricum cei ce suferă de tulburări fiziologice grave nu ar trebui să urmeze un regim decât sub supravegherea medicului personal.