Descoperiți beneficiile consumului de hrană vie

Ai simțit vreodată că viața este prea scurtă și că nu-ți ajunge timpul să faci tot ce ți-ai propus cu ea, asta în timp ce-ți petreci mult timp în bucătărie, gătind ore în șir bunătăți pe care să le savurezi într-un minut, de parcă ăsta ar fi scopul principal al vieții tale?

Nu te acuză nimeni că nu-ți place să gătești, știu că adori să-ți răsfeți familia cu bucate alese, pregătite cu dragoste, dar poate că te-ai săturat să fii nevoită să faci asta zilnic. Probabil că nu te-ai gândit niciodată să devii vegetariană, îți place prea mult carnea, dar ești hotărâtă să găsești o metodă prin care să-ți satisfaci în continuare capriciile culinare cu efort minim, fără să fii nevoită să muncești prea mult pentru asta.

Să vedem care ar fi motivele care te-ar putea convinge să descoperi savoarea alimentelor neprocesate termic:

-mai suplă. Hrana vie este un mod de alimentație din ce în ce mai adoptat de vedetele care vor să-și păstreze silueta. Vei scădea în greutate pe nesimțite, colăceii de grăsime vor dispărea, celulita se va reduce semnificativ.

mai frumoasă. O alimentație echilibrată bazată pe un consum abundent de fructe și legume este un autentic tratament pentru frumusețe. Vei avea un look mai tânăr, un păr mai strălucitor și o piele mai sănătoasă, mai luminoasă și mai puțin predispusă apariției ridurilor.

-o mai bună digestie. Cărnurile se digeră mai greu și se alterează mai repede în intestine producând acizi toxici în corpul nostru. Alimentele crude sunt repede și în întregime descompuse, plecând din stomac în maximum 3 ore, fără să putrezească, să fermenteze, să producă gaze, arsuri sau indigestie. Te vei simți mai ușoară, vei elimina mai repede toxinele și-ți va scădea circumferința abdominală.

-mai energică. La temperaturi de peste 45 de grade Celsius, sunt distruse mai mult de jumătate din valorile nutriționale ale alimentelor. Consumându-le crude vei îngurgita o cantitate mai mare de vitamine și te vei simți plină de viață, fără să mai fii nevoită să apelezi la borcanul cu vitamine.

– mai sănătoasă. Va scădea riscul de infarct sau accident vascular cerebral survenit din cauza colesterolului mărit, se va regla tensiunea arterială, vei fi mai puțin predispusă la a dezvolta afecțiuni ca diabetul, bolile hepatice, bolile cardiovasculare sau cancer.

-oase mai puternice. S-a dovedit că femeile care țin un regim ovo-lacto-vegerarian suferă mai puțin de osteoporoză pentru că consumul de proteine animale face să se elimine mai mult și mai rapid calciul prin urină.

-mai multe enzime
. Aceste molecule de proteine care digeră hrana și o fac asimilabilă pentru organism, determinând digestia, detoxificarea și imunitatea, există numai în alimentele vii, proaspete, neprelucrate. Expuse termic la peste 50 de grade Celsius, acestea dispar complet.

-medicament salvator.
Hrana vie constituie un aliat de încredere în lupta împotriva unor boli grave cum ar fi cancerul, bolile de stomac sau de colon, cu rol maxim în stimularea imunității naturale.

Deși știi care sunt beneficiile alimentelor crude și că aceasta este cea mai sănătoasă formă de alimentație, ești tentată să-ți petreci mult timp în bucătărie gătind ore în șir mâncăruri sofisticate. Nimic greșit în asta, este rezultatul educației și tradițiilor pe care generația noastră le-a primit de la strămoși, care atunci când au descoperit focul, au constatat că acesta schimbă gustul alimentelor, nu neapărat în sensul bun, dar un pas către evoluție oricum, crescând diversitatea produselor care puteau fi consumate pe post de hrană. Apoi obiceiul s-a perpetuat pentru ca câteva secole mai târziu, să uităm să consumăm hrana în starea naturală, urmând să aplicăm alimentelor tratamente termice și chimice sau modificări genetice, care să le schimbe gustul, compoziția și structura, cu scopul de a le spori cantitatea sau a le mari termenul de valabilitate. Aceasta a coincis cu apariția unor boli greu tratabile sau incurabile al căror leac ar putea fi găsit simplu, prin reîntoarcerea la natură.

Sigur că mâncarea gătită este de preferat în fața alimentației de tip fast-food, a mezelurilor sau a altor alimente sintetice, dar ar trebui dărâmat mitul conform căruia aceasta ar fi cea mai sănătoasă pentru organism. Studii ample au demonstrat că, deși se pot obține gusturi, texturi și arome irezistibile, care să ne încânte papilele gustative, alimentele fierte îți pierd în așa măsură calitățile nutritive încât devin aproape inutile organismului, asemeni balastului. Consumul de alimente cu un înalt grad de prelucrare termic duce la degenerarea progresiva a celulelor și țesuturilor. Nu mai mâncăm ca să trăim și să ne menținem sănătoși, ci doar pentru plăcerea gustului, pentru a ne simți răsfățați, pentru a socializa mai bine, pentru a deveni “grași și frumoși” și a ne dovedi bunăstarea.

Este greu să ne schimbăm peste noapte stilul de viață, chiar dacă știm cât ar fi de sănătos, este greu să renunțăm la foc, la sărmăluțe sau la ciolanul de pe fasole și nu ne putem priva copiii de prezența proteinelor din carne. Putem, însă, să încercăm să introducem în alimentația noastră hrana vie. Fructele au fost primele alimente îngurgitate și au fost considerate hrană pentru regi, consumați-le crude, fără să le faceți compot sau să adăugați zahăr. Descoperiți gustul legumelor crude, sau dacă tot le fierbeți măcar limitați timpul la 10 minute, semi-fierte vor fi delicios de crocante. Folosiți zarzavatul crud adăugat, tocat mărunt, la sfârșitul fierberii.

Dacă nu se poate altfel, propuneți-vă să gătiți rar și doar puțină mâncare și evitați, pe cât posibil, reîncălzirea mâncărurilor. În rest vă puteți folosi imaginația amestecând legumele în salate minunate, asezonate cu condimente de toate felurile și unse cu uleiuri aromate, vă puteți bucura de gustul cerealelor și al semințelor, puteți savura brânzeturi și lactate proaspete. Veți salva în acest mod timp, energie fizică, resurse (curent, gaz) și bani. Dar cele mai de preț lucruri pe care le veți câștiga vor fi sănătatea și timpul, pe care îl puteți folosi împreună cu cei dragi sau pentru satisfacția personală.

scris de SmartLady